O nas

Balkan Express

Pociąg, który umożliwi Wam niezapomnianą podróż w rozmaite zakątki Bałkanów, pełne niewiarygodnych smaków i tradycyjnych przepisów naszych babć.



ĆEVAPČIĆI
Burzliwa historia Bałkanów nie przeszkodziła większości prawosławnej ludności tego regionu kultywować rodzimą tradycję przyrządzania posiłków w centralnej części domu, na palenisku. Zwyczaj ten nawiązuje do rodzinnych spotkań w niedziele lub w slavę – święto patrona rodziny, które obchodzone jest tylko przez prawosławnych Serbów. Najsmaczniejszym owocem tej tradycji są znane wszystkim ćevapčići - serwowane w porcjach po 5 lub 10 kawałków charakterystyczne mięsne wałeczki o niezapomnianym smaku, które zachwycają każdego przybysza. Ćevapčići przyrządzone są z mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, przyprawione czosnkiem i papryką, upieczone na ruszcie i podane w bułce z dodatkiem posiekanej cebuli. Ćevapčići to ulubione danie nie tylko w Serbii, ale również na pozostałym obszarze Bałkanów. Są to pieczone na ruszcie wałeczki sporządzone z mielonej wieprzowiny lub baraniny (w Bośni) albo z wieprzowiny i wołowiny (w Serbii i Macedonii). Zazwyczaj podawane są jako danie główne, w bułce, z dodatkiem posiekanej cebuli, sera i lokalnych sosów.



PLJESKAVICA
Pljeskavica to potrawa z mielonego mięsa, pieczona na ruszcie. Jest bardzo popularna w krajach środkowych i wschodnich Bałkanów – w Serbii, Czarnogórze, Bośni i Hercegowinie oraz Macedonii. W Serbii popularna jest pljeskavica z Leskovca, zgodnie z tradycją przyrządzana z mielonej wieprzowiny lub wołowiny, z dodatkiem ostrych przypraw. Sposób jej przygotowania różni się w zależności od regionu. Przez wielu uważana jest za najsmaczniejszą potrawę Bałkanów.